Móri SE Sakk Szakosztály 2012-es Éves beszámolója

   A szakosztály célja a sakk, mint készségfejlesztő és személyiségfejlesztő szabadidős sport megismertetése minden korosztállyal. A felnőtt versenyeken kívül, ahol hagyományosan megyei szinten jó eredményeket ér el Csapatunk, kiemelt hangsúllyal a tömegsportra, illetve az utánpótlás nevelésre összpontosítottunk.

  Szakosztályunk honlapja aktuális információkkal:    http://morisakk.his.hu/


  2012. Május 1-vel Bíró Norbert vette át a szakosztályvezetői teendőket. A váltást a fenti hangsúlyváltás indokolta, a vezetői team-en belül Zilahi Zoltán az utánpótlás nevelésért, Sarok Péter a felnőtt versenyzésért felelős, míg Bíró Norbert szakosztályvezető a koordinációs és gazdasági feladatok felelőse. Köszönet illeti munkájáért két további kiemelt szakmai segítőnket: Szinável Zsoltot, és Bíró Ferencet.

Legfontosabb eredményeink, amikre büszkék vagyunk:

   * Januárban a DSB közreműködésével a körzeti iskolai egyéni és csapat sakkverseny megszervezése 40 résztvevővel a Zimmermann iskolában.

  * Februári hónapban a továbbjutott körzeti diákok, csapatok megyei versenyére került sor. 

  * Március: 2011/2012-es Felnőtt megyei I. osztályú Sakk bajnokság Bajnokcsapata a Móri SE !
Az eredmény meggyőző, büszkék vagyunk rá!
                                                   

  * Március: hagyományos Petőfi kupa sakk verseny a Petőfi Általános iskolában a körzeti csapatok részvételével. Nagyon szoros versenyben a Petőfi Általános Iskola csapata nyert a Zimmermann előtt.

 * Március: a lányok megajándékozása egy szál virággal nőnap alkalmából.

 * Június: az iskolai szünet első hetében Zilahi Zoltán és Szinável Zsolt oktatók kíséretében, 2 csoportban 12 gyerek vett részt 5 napos városi GYALOGMANÓ SAKKTÁBORunkban. A napi 5x40 perces foglalkozások mellett színes gyerekprogramok szerepeltek: testmozgásként uszoda, asztali foci, darts. Az egészséges étkeztetéshez pedig gyümölcsökkel járultunk hozzá. A tábor tagjai egy aranyos Gyalogmanós egyenpólóval térhettek haza. Célunk: komplex élményekkel párosítva a közösségi összetartozást erősíteni.

  * Július : Bodajki városi nap keretében rendezett sakkbajnokságon a 23 gyermek résztvevő közül a legnépesebben,  9-en móriak voltak. Törekszünk ápolni a sakkbarátságot más egyesületekkel. 

  * Szeptember: elindultak a városi edzések péntekenként 17:00 órától a Lamberg kastélyban, és az együttműködési megállapodásunkat meghosszabbítottuk a Petőfi és a Zimmermann általános iskolákkal. Így heti 1x45 percben rendszeres iskolai ingyenes sakkszakkörön folynak az oktatások tömegsport jelleggel, a tehetségesebbeknek pedig külön csoportban.

  * Szeptember: III. Diák Sportnap keretében a Szent Erzsébet iskola szerevezésében 250 gyermek ismerkedett meg a sakk sportággal. Az szellemi utazást friss almával segítettük.

  * Október: a móri Napok keretében az XLIV. ARANYHORDÓ sakkverseny a szakosztályunk legfontosabb éves rendezvénye, ahol a tradicionális felnőtt verseny mellett a 12 állomásos megyei gyerekverseny legnépesebb mezőnyét szerettük volna idecsábítani. Sikerünket mutatja, hogy 138 versenyző jelent meg (legtöbben a móri iskolákból 25-en!), és így a kísérőkkel együtt 250 főt fogadtunk, és láttunk el üdítővel, szendviccsel, és a szokásos almával a verseny alatt.
Rendezvényünk méltó volt a Móri Bornapok színvonalához.

  * Október: a Nagy Futáson sakkos alsós gyerekeink edzőikkel teljesítették a futótávot. Bizonyítva, hogy nem csak a tábla mellett van kitartásuk! A legkisebbek is teljesítették, és a célba érkezve egy alma, és egy póló lett a futás jutalma a kis közösségnek.

  * Október: a felnőtt bajnokságban elindult a 2012/2013-as évad, ahol 3 forduló után egyedüli veretlen csapatként, de minimális pont hátránnyal másodikként indulunk neki a tavaszi szakasznak.

  * November: tartunk bemutatóórákat osztályoknak, szakköreinken megjelennek az alternatív sakkok, logikai fejlesztésként. A játékot közelebb hozzuk a gyerekek fantáziájához Star Wars-os sakkal, vagy éppen a háromszemélyes játékmóddal.

  * December: Mikulás megünneplése játékosan, kis ajándékokkal mind az iskolai szakkörökön, mind a kastélyban történő edzésen.

  * December: a Fejér megyei rapid bajnokságon Sarok Péter versenyzőnk a III. helyezést érte el, amiről a Fejér megyei Hírlap sportrovatában is cikkeztek.

  * December 28: a „Mozogjon Mór” sportnapon 84 látogató, érdeklődő regisztrált a sakk asztaloknál. Jöttek a környékről (Bodajk, Kisbér stb.), de a távolabbi Győrből és Pécsről is.
A váltóversenyben külön nagyszámú csapatként indultunk sakkosok, a családi úszóversenyben pedig 4-ből 3 csapatot mi állítottunk ki. Célunk minden városi versenyen megjelenni!
 
* December: végére ért a 12 állomásból álló gyermek versenysorozat, ami minden hónapban 1-1 hétvégi elfoglaltságot adott négy móri iskola 32 versenyzőjének. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt a sok utazással és szabadidővel járó igényes programot szakosztályunk az önkormányzat és a szülők támogatásával biztosítani tudta. A legeredményesebb versenyzőink kupával, kisebb tárgyjutalmakkal térhettek haza.

* December 31: Kisbéren hagyományosan a Szilveszteri kupán több versenyzőnk búcsúztatta az óévet sakkbarátilag a környék versenyzőivel.  

Az eredményeinkkel, és a megkezdett úttal elégedettek vagyunk, és csapatként közösen dolgozunk minden városi sport szervezettel és iskolával céljainkért.
Minden támogatást megköszönünk, amivel ezen az úton haladva segítséget kapunk.

Kelt:  Mór, 2013. Január 10.

Tisztelettel:

Bíró Norbert
Móri SE Sakk Szakosztály Vezetője