Móri SE Sakk Szakosztály 2013-es Éves beszámolója

      A szakosztály célja a sakk, mint készségfejlesztő és személyiségfejlesztő szabadidős sport megismertetése minden korosztállyal. A felnőtt versenyeken kívül, ahol hagyományosan megyei szinten jó eredményeket ér el csapatunk, kiemelt hangsúllyal a tömegsportra, illetve az utánpótlás nevelésre összpontosítottunk.

  Szakosztályunk honlapja aktuális információkkal:    http://morisakk.his.hu/
 
Működésünket hangulatos, fényképes Facebook-oldalon is dokumentáljuk:
                             https://www.facebook.com/pages/M%C3%93RI-SE-Sakk-Szakoszt%C3%A1ly/198359853649865

  A szakosztály munkájában Zilahi Zoltán az utánpótlás nevelésért, Sarok Péter a felnőtt versenyzésért felelős. Kiemelt szakmai segítők: Szinável Zsolt, Bíró Ferenc, munkájukat köszönjük.
 

  Legfontosabb eredményeink, amikre büszkék vagyunk:

   * Januárban a DSB közreműködésével a körzeti iskolai egyéni és csapat sakkverseny megszervezése 40 feletti résztvevővel a Zimmermann iskolában.

  * Februári hónapban a továbbjutott körzeti diákok, csapatok megyei versenyére került sor, dobogós helyezéseket begyűjtve. (Pl. Alsós lány csapat ezüstérem)
 
  * Március: 2012/2013-es Felnőtt megyei I. osztályú Sakk bajnokság Bajnokcsapata negyedik éve folyamatosan a Móri SE ! Az eredmény szoros, büszkék vagyunk rá!
                                                    
  * Március: hagyományos Petőfi kupa sakk verseny a Petőfi Általános iskolában 5 körzeti csapat részvételével. Szoros versenyben a Petőfi Általános Iskola csapata nyert a Radnótisok előtt.

 * Március 14: Budapest, Polgár Judit Sakkalapítvánnyal a kapcsolat felvétele – a tantervi oktatás bevezetéséhez információcsere iskolalátogatással.

 * Április: a Szent István parkban a Játékok Napjának szervezéséhez sakkal és logikai játékokkal járultunk hozzá. A jó időnek köszönhetően sokan leültek, megálltak asztalainknál.

  * Április:  a városi óvodákban 300 kisgyermek ismerkedik meg játékosan a sakkbábukkal, a lépésekkel.

  * Május: I. Kismesterek tornája – a kastélyparkban rendhagyó, és hagyományteremtő módon kültéri gyerek sakkverseny a szakosztály általános iskolai tanulóinak.

  * Június 10: Petőfi Általános Iskolának a Wekerle Szabadidőközpontban rendezett gyereknapján való részvétel logikai játékokkal, sakkal, körülülhető kültéri sakkal a fák tövében.

  * Június 12: Fogyatékosok Napján – Bice Bóca klubbal és a Családsegítővel közösen városi programok

  * Június: az iskolai szünetben Zilahi Zoltán, Szinável Zsolt, Bíró Norbert oktatók kíséretében, 3 csoportban 18 gyerek vett részt 5 napos városi GYALOGMANÓ SAKKTÁBORunkban. A meleg nyári délelőttökön szellemi foglalkozások voltak, amit aktív gyerekprogramokkal színesítettünk: uszoda, asztali foci, darts. Az egészséges étkeztetéshez pedig gyümölcsökkel járultunk hozzá. A tábor tagjai idén is Gyalogmanós egyen pólóval térhettek haza. Célunk: komplex élményekkel párosítva a közösségi összetartozást erősíteni.

* Június: a tábor végén két turnusban 15 gyereket elvittünk a Gyerekszigetre(Budapest), ahol egész napos, ingyenes gyerekprogramokkal aktívan kikapcsolódhattak.

* Július14, Aug6: a Városi Strandon edzettük a testet, ill. a látogatók számára a kerti sakkot biztosítottunk. * Augusztus15: Székesfehérvár – „Miénk a tér!” rendezvény : Szimultán a Főutcán. Szakosztályunkat hárman képviseltük. Hasonlót szeretnénk városunkban is, a sakk népszerűsítésére!

 * Szeptember: elindultak a városi edzések péntekenként 17:00 órától a Lamberg kastélyban, és az együttműködési megállapodásunkat meghosszabbítottuk a Petőfi és a Zimmermann általános iskolákkal. Így heti 1x45 percben rendszeres iskolai ingyenes sakkszakkörön folynak az oktatások tömegsport jelleggel, a tehetségesebbeknek pedig külön csoportban. A Radnóti iskola szakkörének újraélesztésébe is besegítünk.

 * Szeptember1.: sakkos gyerekeink a pusztavámi  gyerek-horgászversenyen.

 * Szeptember: IV. Diák Sportnap keretében 200 feletti gyerek ismerkedett meg a sakk sportággal. * Október: a móri Napok keretében az XLV. ARANYHORDÓ sakkverseny a szakosztályunk legfontosabb éves rendezvénye, ahol a tradicionális felnőtt verseny mellett a 12 állomásos megyei gyerekverseny legnépesebb mezőnyét csábítottuk ide. 150 fő feletti versenyzői nevezéssel rendezvényünk méltó volt a Móri Bornapok színvonalához. Részvételével Kiss Norbert Sportért és Ifjúságért felelős helyettes államtitkár, és Fenyves Péter, városunk polgármestere is emelte az esemény rangját. 

  * Október: a Nagy Futáson sakkos alsós gyerekeink edzőikkel teljesítették a második éve a futótávot. Bizonyítva, hogy nem csak a tábla mellett van kitartásuk!

  * December: Mikulás megjelenik az óvodai szakkörünkön.

  * December:  a Radnóti iskola és a Bice-bóca klub Mikulás ünnepségén szervezőként logikai játékokkal, sakkal részt vettünk, különleges feladataink a fogyatékkal élőknek is élményt adtak.

  * December 28: a „Mozogjon Mór” sportnapon folyamatosan foglaltak az asztalaink. Amatőr sakkver-senyünk, logikai játékaink teljes napos szellemi programot biztosítottak a pihenőknek. A váltóversenyben külön nagyszámú csapatként indultunk sakkosok. A többi sportágban: családi úszóverseny, ping-pong, tenisz, foci is képviseltük magunkat.  

  * December: végére ért a 12 állomásból álló gyermek versenysorozat, ami minden hónapban 1-1 hétvégi elfoglaltságot adott négy móri iskola 32 versenyzőjének. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt a sok utazással és szabadidővel járó igényes programot szakosztályunk az önkormányzat és a szülők támogatásával biztosítani tudta. A legeredményesebb versenyzőink kupával, kisebb tárgyjutalmakkal térhettek haza.

  * December 31: Kisbéren hagyományosan a Szilveszteri kupán több versenyzőnk búcsúztatta az óévet sakkbarátilag a környék versenyzőivel.  

Az eredményeinkkel, és a megkezdett úttal elégedettek vagyunk, és csapatként közösen dolgozunk minden városi sport szervezettel és iskolával céljainkért.
Minden támogatást megköszönünk, amivel ezen az úton haladva segítséget kapunk.

Kelt:  Mór, 2014. Január 20.

Tisztelettel:

Bíró Norbert
Móri SE Sakk Szakosztály Vezetője

Rövidtávú céljaink:

      * köztéri sakkasztal és/vagy faragott nagyméretű sakkbábuk parkjainkban
      * tavaszi szimultán köztéren gyerekeknek