IV. Gyalog Manó sakk tábor 2014.06.23-27. Ötödik - záró - nap.

Ötödik - záró - nap.

 

Hurrrrráááááááá! Napsütéses reggelre ébredünk.  A tábori sakk bajnokságokat 8 órakor időben sikerül elkezdeni. Minden zökkenő mentesen alakul. Az ÁNTSZ ellenőrzésén is túlestem ezen a délelőtt. Fél tizenkettőre minden csoportban véget érnek a küzdelmek.

 

Gyalog csoport: /Oktató: Bíró Norbert/

I.                  Horváth Eszter (Zimmermann Á.I.)
II.               Gál Vanda (Zimmermann Á.I.)
III.            Széll Rubina (Petőfi Á.I.) és Valla Sarok Agathe

 

I.                  Valla Sarok Nathan
II.               Négele Zalán (Zimmermann Á.I.)
III.            Olach Bálint és Hegedűs Kristóf (Radnóti Á.I.)

 

Huszár I. és II. csoport: /Oktató: Zilahi Zoltán és Gönczöl Gábor/

I.                  Ticz Gergő (Petőfi Á.I.) és Látos Mátyás (Petőfi Á.I.) és Kállai Réka (Zimmermann)
II.               Babonits Bence (Zimmermann Á.I.), Krár Balázs és Forstner Benedek (Petőfi Á.I.) és Maron Veronika (Petőfi Á.I.)
III.            Kalincsák Ádám (Zimmermann Á.I.) Parajdi Bálint (Petőfi Á.I.) Vajda Zsombor (Aka) és Kaviczki Mátyás (Petőfi Á.I.)

 

Futár csoport: /Oktató: Sarok Péter/

I.                  Riez Borisz (Radnóti Á.I.) és Kovács Dóra (Petőfi Á.I.)
II.               Elekes Bence (Aka), Horváth Bence és Zilahi Anna Zita (Zimmermann Á.I.)
III.            Skobrák Vivien, Bíró Dzsenifer, Belegrai Edina (Petőfi Á.I.) és Szabó Minjin (Zimmermann Á.I.)

 

Bástya csoport: /Oktató: Szinável Zsolt/

I.                  Gáti Krisztián (Zimmermann Á.I.)
II.               Szűcs Adrián (Zimmermann Á.I.)
III.            Bíró Patrik (Petőfi Á.I.) és jr. Sarok Péter (Radnóti Á.I.)

 

Délre mindenki átvehette jutalmát, oklevelet, érmet, ajándéktárgyat. A legügyesebbek serleggel is távozhattak. 10 percen belül a Grassoból megérkezett a 6 családi pizza is. Horváth Bence erre a pillanatra gyúrt. Egész héten csak csipegetett. Most viszont elsőnek végez az adagjával és türelmetlenül várja a repetát. A nagy hőségben jól esik a megszokott ebéd utáni fagylalt a Simon cukrászdából. Mindenki talál a széles választékban finom adagot. Sokan kis cukorkába mártva kérik. A végén mindenki szomjas lesz. Finom a csap víz. Jön a nap befejező és egyben fénypontja. Irány a strand! A hétfői fürdés a maihoz képest csak bemelegítés volt. Óriási vízi csatát csapunk a kis medencében. Majd szinte mindenki átvonul a nagyba. Gyorsan repül az idő. Szépen sorban jönnek a szülök a gyerekekért. A végére is marad izgalom. Vanda érme másnak is megtetszett. Továbbá Elekesék Olachék csomagját vitték haza. Utólagosan kérek elnézést a Gyalog csoportban lévő anyukáktól, mivel a gyerekek körében nagyon népszerű játék volt a „homok bunyó”. Ezáltal  az esti fürdetés előtt derült ki, hogy nem a táborban hízott a gyermek 1 kilót, csak egy kis homokot sikerült begyűjteni a zokniban, cipőben stb… Persze Norbi bá sem építkezéshez gyűjtötte a homokot. Erre az évre zárom soraimat.

 

Köszönöm minden szülőnek, hogy ránk bízták gyermekeiket! (volt olyan anyuka, akinek kétségei voltak a felöl, hogy öt pasi nem képes elvezetni egy tábort - péntekre meggyőztük ennek ellenkezőjéről).

 

Köszönöm minden támogatónknak, hogy létre jöhetett a tábor!

dr. Zimmermann Ágoston Általános Iskola
Fejér Megyei Sakk Szövetség
ARA étterem
Wekerle Sándor szabadidőközpont
Simon cukrászda
Grasso pizzéria

 

Köszönöm a csoportok oktatóinak is a segítséget! /Zsoltinak a kora reggeli külön érkezést!/

 

 

Képek megtekinthetők a galériában.

 

Negyedik nap.

 

Az időjárás kevésbé fogad idén kegyeibe bennünket. Most így a „B”- tervet vagyunk követni. Ma már kialakult a csocsóban a legjobb négy mezőnye. Riez Borisz-Látos Mátyás és Gáti Krisztián-Sarok Péter jr. elődöntőkkel folytatódnak a küzdelmek. Utána először a 3. helyért küzd Matyi és Petike. A döntőben csak a hosszabbításban boldogulnak a felek.

Fiú asztali foci végeredménye:

1.     Riez Borisz
2.     Gáti Krisztián
3.     Látos Mátyás
4.     Sarok Péter
5.     Ticz Gergő
6.     Bíró Patrik
7.     Parajdi Bálint
8.     Krár Balázs
9.     Horváth Máté
10.   Kalincsák Ádám
11.   Vajda Zsombor
12.   Szűcs Adrián
13.   Elekes Bence
14.   Horváth Bence
15.   Forstner Benedek
16.   Kaviczki Mátyás

 

Napközben a szokásos programok zajlanak. Tartanak az oktatások a csoportban. Zsombi próbál meg udvarolni a Futár csoportban lévő lányoknak. A lányok túl erejével nem számolva földre kerül. Ebéd, majd a legnépszerűbb program a fagylaltozás következik. Visszatérve szerettük volna a napköziseket focira kihívni. De ők épp Székesfehérváron tartózkodnak. Befejező szakaszához ért a vetélkedő is. Mai első játékosunk Babonits Bence. Bemelegítésnek egy mesekérdés. Majd végre az első sakkos kérdés is elő jött a játékban. A harmadikban a szólás-mondásnál felezésre került sor. Majd a rossz választ sikerült megjelölni. Kovács Dóra ül a játék székbe ezek után. Szokásos mesekérdéssel indulunk. Népdal következik. A tavaszi szél sem fog ki rajta. A bors sem jelent ezek után akadályt. Majd nem hagyja magát az „orránál fogva” vezetni sem. Viszont az ötödikben a Hunyadiak és benne a címer megtréfálta Dórát. Nem Varjú hanem Holló! Harmadik játékosként Elekes Bence helyezkedett kényelembe. Mézeskalács házzal indítjuk a sort. Egy vérbeli horgászt nem sikerült „beetetnem”! A számítógépes kérdéssel sem tudom zavarba hozni. A negyedik nyelvtani kérdésnél viszont felezni kell a jó válasz érdekében. A Pál utcai fiúk gitt egylete kifog Bencén. Nem hitt a közönség jó válaszának. Skobrák Vivien a következő játékosunk. A 7 mérföldes csizmával minden rendben van. A lóugrás, mint sakk lépés elnevezése zavarba ejti. Felez. A három királyokat viszont egyértelműen tudja. A magyar kártyás kérdésnél elmegy a következő közönség segítség. Vivien, ha ajándékot kap, nem nézi meg, hanem elrakja. Pedig illik megnézni. Sajna ezzel kiesett a játékból. Az utolsó játékot Kállai Réka kezdi meg. Nagyon izgul Réka. Debrecenben mit kellene venni? A közönség segítségét kéri. Második kérdésre, hogy mi található kaptárban? Próbálom meggyőzni, hogy kérjen segítséget. Sajnos a darazsat választja ki a méh helyett. A mai napon sajnos senki nem gyűjtött pontot.

 

Legyen Ön is Milliomos vetélkedő végeredménye:

 

1.     Maron Veronika  300.000
2.     Parajdi Bálint      100.000
3.     Zilahi Anna Zita  100.000
4.     Bíró Patrik          100.000
5.     Szűcs Adrián      100.000
6.     Szabó Minjin         50.000
7.     Gáti Krisztián                0
8.     Horváth Bence              0
9.     Krár Balázs                   0
10.   Kovács Dóra                 0
11.   Elekes Bence                0
12.   Skobrák Vivien              0
13.   Babonits Bence             0
14.   Vajda Zsombor              0
15.   Kállai Réka                    0

 

 

Az időjárás egyre biztatóan alakul. Reméljük, holnap izgalmas tábori versenyekről tudok zárás képen beszámolni. Folytatás holnap. Képek megtekinthetők a galériában.

 

 

 

Harmadik nap.

 

A vetélkedő, az öt csoport, stb… miatt nem lehetek ott minden történésnél. Van, amiről utólag értesülök. A legkisebb csoport Norbi bá vezetésével a játszótér és környékén „Zombi” fogócskát játszottak. Lényege: a fogó akit megfogott azzal együtt kell tovább kergetnie a többieket még pedig úgy, hogy ahol megfogta a társát ott kell megfogva együtt szaladniuk. Mindenegyes elkapás után így bővül a fogók társasága. Ez a játék Négele Zalánt alaposan kimerítette. Reggel csatlakozott a táborhoz Szél Rubina és Szűcs Adrián. Ezzel 33 főre bővült a csapat. De ötödik tanárnak Gönczöl Gábor tanár bá is megérkezett. Ezzel a Huszár csoport két csapatra lett osztva. Szerda lévén a szokásos gyümölcsnapon mindenki egy szelet dinnyével birkózott meg. A tábor egyre népszerűbb. Néhány mozzanat. Az idei évben már nemzetközi lett a tábor. A kicsiknél az ikrek Nathan és Agathe Franciaországból való. Norbi bá meg is lepődött, amikor oktatás közben idegen mondatokat vélt hallani. A nagyinál nyaralnak, és közben sakk táboroznak is. A zöldségesben is dinnyevásárlás közben többen mondták, hogy jó, hogy látnak, mert hallani hallottak a táborról, de nem tudták ki a szervező és jövőre szívesen küldenék a gyereküket. A most táborozók délutáni családi élménybeszámolójukból kiindulva jövőre, már a kisebb testvérre is számíthatunk. A mai nappal a foci csocsó VB-n véget értek a csoportmérkőzések. A legjobb 8-ba való jutás volt a tét. Legnagyobb meglepetés eredménye, hogy a tavalyi bajnok Szűcs Adrián kikapott Riez Borisztól és nem jutott tovább. Ez kb. olyan tény, mint a Spanyolok korai kiesése. A lányok darts bajnoksága is nagy izgalmak között zajlott.

 

A végső sorrend: Lány darts bajnokság 10 x 3 dobás:

 

1.     Belegrai Edina    366 pont
2.     Maron Veronika  357 pont
3.     Zilahi Anna Zita   345 pont
4.     Kállai Réka         308 pont
5.     Kovács Dóra       266 pont
6.     Skobrák Vivien    265 pont

 

 

A kicsiknél népszerűek Norbi bá logikai játékai. De a csocsózásba is bele kóstoltak. A mai ebéd és fagylaltozás sem maradt el. De igyekeztünk is, nehogy esetleg az idő egy kis esővel meglepjen bennünket. Szerencsére elmaradt a meglepetés. Most már drukkolunk, hogy legalább pénteken fürödni tudjunk. A holnapi napot sem adjuk fel ez ügyben! A fagylalt evés lassúsági rekordja megdőlt. Kállai Rékánál senki nem tudta lassabban megenni az egy adag gombócot. A vetélkedő következő játékosa Bíró Patrik lett. A harmadik kérdésnél, Gábor Áron rézágyújára a felezőt volt kénytelen elhasználni. A negyedik kérdésre elment a következő két segítség is. Kár. Jó lett volna hittanra járni. A hatodik kérdésen is könnyedén túl jutott Patrik. De a hetedikre egy újabb bibliai kérdés. Ezúttal Góliát győzött. Patrik 100.000 ponttal zárt. Vajda Zsombor következett soron a székben. Egy kicsit megzavarta másodikra a malmos kérdés. Hiába felezte meg Zsombi a válaszokat, sikerült a rosszra tippelni. Ezzel pont nélkül zárt. A mai nap egyetlen női játékosa következett Zilahi Anna személyében. A második kérdés Teknőc Ernőjére elment a felező mentő öv. A csevej szóra fel kellett hívni Olga nénit és már a második segítség lett oda. A paszuly nem fogott ki Annán. Mint ahogy a fekete bárány sem. A hatodik kérdés főzős volt. Anna nem vette igénybe a közönség segítséget. Viszont a lecsóba nem burgonya kell, hanem paprika! 100.000 ponttal zárta a játékot. Kár, hogy már megint benn maradt egy segítség! Újabb fiú Szűcs Adrián következett. A második kérdésnél a közönség segítsége kellett. Ha előtte a Simon cukrászdában megnézte volna a lúdlábat, akkor nem ment volna el egy segítség. Ez bosszantó. Adrit is ki zökkentette a kérdés. Újabb segítsége ment el a következő kérdésnél. A focis kérdésnél nem jött zavarba. A fabatkára viszont elhasználta az utolsó mentő övét. A hatodik kérdésre a tipp nem jött be így Adrián is 100.000 ponttal zárt. Mai utolsó játékosunk Krár Balázs. A két malacos kérdés könnyűnek tűnt. A harmadikban a Bábel tornyára a közönséget kellett kérdezni. Gyakorlott kártyás lévén a negyedikre egyszerű volt a válasz. Az ötödikben Verne Gyula Grant kapitánya megtréfálta Balázst így 0 pontot könyvelhetett el. A holnapi fordulóban egy biztos, hogy sok lány fog játszani. A többiek kint fociztak közben. A lányok és a kisebbek viszont bújócskáztak addig, amíg a szülők szép sorban értük nem jöttek. Folytatás holnap. Képek megtekinthetők a galériában.

 

 

 

Második nap:

Az időjárás reggel még gondolkodott, hogy mivel lepjen meg bennünket. Jó vagy rossz idővel. Délről eső felhők közelítettek, Északról pedig a napsütés.
8 órától minden csoport elfoglalta megszokott helyét. Zajlott a sakk tanulása. A szünetekben a csocsó golyó zaja zavarta meg a csendet. 11 órára az idő is eldöntötte, hogy ma esni fog. Ebédre több hullámba mentünk. Aki napos időre készült az autóval közlekedett, aki esőre várt az gyalogosan tette meg a szokásos utat. Kristóf anyukája is besegített a szállításba. Az eső a legjobban az autóból való kiszálláskor esett. Az ebéd végére kicsit megkegyelmezett nekünk az eső és alább hagyott. Így a mindenki által óhajtott fagylaltozás sem maradt el. Vanda újabb címet söpört be. A leglassabb fagylalt evőét. Az iskolába visszaérve kezdetét vette a „Legyen Ön is Milliomos” játék gyerek változata. Az első sorkérdésre Gáti Krisztián adta leggyorsabban a helyes választ. Az első játékban így Ő ülhetett a játék székbe. Az első 5000 pontos válasz nem okozott nehézséget. A második kérdésre az „alma” rokona válaszhoz segítséget használt el. A harmadikban a közmondás folytatása nem okozott nehézséget, mint a negyedikben a Kukorica Jancsis kérdés sem. Krisztián a gyors válaszokkal könnyelművé vált és az ötödik kérdésben a „bogáncs-os” kérdés kifogott rajta. Nem kért segítséget. Kár érte. A második sor kérdésre Szabó Minjin adta leggyorsabban helyes válaszát. Két mesekérdésen hamar túl jutott. Az ebihalas kérdésre a felező segítséget elhasználta. Az ötödik kérdésre elfogytak a segítségei és a biztos megállás mellett döntött. Ezzel az 50.000 ponttal átvette könnyedén a vezetést. A harmadik sorkérdést Maron Veronika aki tavaly a SZÉF játékban jeleskedett, teljesítette a leggyorsabban. Az első kérdések gond nélkül kerültek megoldásra. A harmadik kérdésnél, hogy milyen ruhát hordtak a paradicsomban? A felezőt volt kénytelen elhasználni. A garantált 100.000 ponthoz a Göncöl szekér válaszhoz a közönség segítsége jól jött. A hatodikban a sarki rókát logikus gondolkodással oldotta meg Veronika gond nélkül. Nem hagyta, hogy összezavarjam. A hetedikben a zenei kérdés sem állította meg. A nyolcadik kérdésnél Ózzal került szembe. Az utolsó telefonos segítségét is elhasználta. Jöttek az izgalmak. A segítség rossz választ adott. Veronika megállt. Játékon kívül a helyes választ jelölte meg. Szépen játszott. Ezzel 300.000 ponttal átvette a vezetést. Negyedik játékosként Parajdi Bálint ült be a székbe. Az első három kérdés nagyon könnyen ment Bálintnak. A negyedikben a Gólyahíres kérdést is nagyszerűen tudta. A tengeri csomó-s kérdéshez a felezőre szüksége volt. A hatodikban viszont a János vitéz megtréfálta Bálintot. Nem az óriás akarta hozzá adni feleségül a lányát hanem a Francia király! Így 100.000 ponttal zárta a játékot. A mai nap utolsó játékosa Horváth Bence. Az első három kérdés itt is simán ment. Az Ádám-Éva kérdésnél viszont már telefonos segítség következett. Ami viszont rossz volt. Bence ezt jól érezte és a közönség segítségét kérve jutott túl a kérdésen. Az ötödik kérdésnél a felezés után sajnos rosszul választott. Így pont nélkül zár. Bence - kardszárnyú delfin létezik! A mai napon így Veronika vezeti a játékban a pont táblázatot! Gratulálok!
A napnak még nem lett vége. Zajlanak a versenyek. Folytatás holnap. Képek megtekinthetők a galériában.

 

 

 

Első nap:

A tábori előkészületek már vasárnap estefelé megkezdődtek a személyautóba való bepakolással. Reggelre egy-két apró táska került már csak a csomagtartóba.

A szülők munkahelye végett már 7 órától jöttek az első gyerekek. Közben bekerültek a folyósora az autóból a kosarak, táskák. Hamarosan termeket is kaptunk. Nyolc órakor a tábori megnyitóval kezdetét vette az első nap. A szokásos „Gyalog Manós-s” polok és csoport kitűzők kerültek kiosztásra. Fél óra múlva már a három teremben és az étkezőben a negyedik csoporttal kezdetét vette a tanulás. A szünetekben sort került a tábori versenyekre való nevezés is. A fiúk ezt kihasználva edző mérkőzéseket játszottak egymással asztali fociban. Két helyszínen is gyakoroltak.

Szakosztályunk vezetője, Bíró Norbert a legkisebbekkel a szabadban a tér sakkal tartotta első óráit. Majd később a teremben folytatták a mesés munkát. A „Huszár” csoport irányításom alatt igyekszik a középjáték alapjait elsajátítani. A következő teremben Sarok Péter oktatja a gyerekeket. A támadás alapjait veszik át. Az étkező egyik sarkában Színável Zsolt és 3 fős „Bástya” csoportja húzódik meg. A Szicíliai védelemmel ismerkednek. Észrevétlenül telik el a délelőtt. Ebédelni a már meg szokott Ara étteremben eszünk. A gyerek adaggal egy felnőtt is jól lakna. Míg leírom, ki kér „A” és „B” menüt Zsolti bá annyi levest mer mindenkinek, mintha olyan éhesek lennének, mint ő. Gál Vanda mellettem fél tányér levessel jó lakott. A másodikból már csak csipeget. Persze ha meghirdettem volna, hogy ki bír legtöbb szódavizet inni, akkor egyértelműen a győzelem illetné meg. Nem is értem, hogy kislány létére, hogyan fér bele ennyi buborék? Hely biztos van, mert a Simon cukrászdában a fagylaltot mindenki gond nélkül elfogyasztotta ebben a melegben. Szerencsére a délutánra beígért eső messzire elkerült bennünket. Süt a nap hétágra. Irány a városi strand! A kocsiba bekerültek a táskák. Kiosztásnál viszont 2 táskának nincs gazdája! A strandon kell negyedóra mire mégiscsak akad jelentkező az árva pakkokra. A gyülekező a gyerek medencében van. Óriási fröcskölés veszi kezdetét. Ennyi bemelegítés után akinek kedve van az Péterrel és Norbival a nagymedencét célozza meg. A többiek maradnak velem a kis medencében. Zalán nem mozog eleget a vízben ezért hamarosan fázni kezd. Két csapat alakul és meg kell szerezni a piros pöttyös labdát. A nagy medencébe hatalmas csobbanásokkal ugranak be a gyerekek a vízbe. Norbi bá ki is merül a végére. Hamar elröpült az idő.

Négy órától fél ötig folyamatosan jönnek a szülök a gyerekekért. A két Sörédi nebulót is felraktam a buszra. Vannak akiket az úszószemüveg és a tábori polo végett már meg sem ismernek. Folytatás holnap. Képek megtekinthetők a galériában.

 

Zilahi Zoltán tábor vezető

p6230001
p6230001 p6230001
p6230002
p6230002 p6230002
p6230003
p6230003 p6230003
p6230004
p6230004 p6230004
p6230005
p6230005 p6230005
p6230006
p6230006 p6230006
p6230007
p6230007 p6230007
p6230008
p6230008 p6230008
p6230009
p6230009 p6230009
p6230010
p6230010 p6230010
p6230011
p6230011 p6230011
p6230012
p6230012 p6230012
p6230013
p6230013 p6230013
p6230014
p6230014 p6230014
p6230015
p6230015 p6230015
p6230016
p6230016 p6230016
p6230017
p6230017 p6230017
p6230018
p6230018 p6230018
p6230019
p6230019 p6230019
p6230020
p6230020 p6230020
p6230021
p6230021 p6230021
p6240022
p6240022 p6240022
p6240026
p6240026 p6240026
p6240027
p6240027 p6240027
p6240029
p6240029 p6240029
p6240030
p6240030 p6240030
p6240031
p6240031 p6240031
p6250032
p6250032 p6250032
p6250033
p6250033 p6250033
p6250034
p6250034 p6250034
p6250035
p6250035 p6250035
p6250036
p6250036 p6250036
p6250037
p6250037 p6250037
p6250038
p6250038 p6250038
p6250039
p6250039 p6250039
p6250040
p6250040 p6250040
p6250041
p6250041 p6250041
p6250042
p6250042 p6250042
p6260043
p6260043 p6260043
p6260044
p6260044 p6260044
p6260045
p6260045 p6260045
p6260046
p6260046 p6260046
p6260047
p6260047 p6260047
p6260048
p6260048 p6260048
p6260049
p6260049 p6260049
p6260050
p6260050 p6260050
p6260051
p6260051 p6260051
p6260052
p6260052 p6260052
p6260053
p6260053 p6260053
p6260054
p6260054 p6260054
p6260055
p6260055 p6260055
p6260056
p6260056 p6260056
p6260057
p6260057 p6260057
p6260058
p6260058 p6260058
p6260059
p6260059 p6260059
p6270060
p6270060 p6270060
p6270061
p6270061 p6270061
p6270062
p6270062 p6270062
p6270063
p6270063 p6270063
p6270064
p6270064 p6270064
p6270065
p6270065 p6270065
p6270066
p6270066 p6270066
p6270067
p6270067 p6270067
p6270068
p6270068 p6270068
p6270069
p6270069 p6270069
p6270070
p6270070 p6270070
p6270072
p6270072 p6270072
p6270073
p6270073 p6270073
p6270074
p6270074 p6270074
p6270075
p6270075 p6270075
p6270076
p6270076 p6270076
p6270077
p6270077 p6270077
p6270078
p6270078 p6270078
p6270079
p6270079 p6270079
p6270080
p6270080 p6270080
p6270081
p6270081 p6270081
p6270082
p6270082 p6270082
p6270083
p6270083 p6270083
p6270084
p6270084 p6270084
p6270085
p6270085 p6270085
p6270086
p6270086 p6270086
p6270087
p6270087 p6270087
p6270088
p6270088 p6270088
p6270089
p6270089 p6270089
p6270090
p6270090 p6270090
p6270091
p6270091 p6270091
p6270092
p6270092 p6270092